De site is nu helemaal klaar, denk ik.

Een WK organiseren in Qatar leidt onherroepelijk tot praktijken die wij in eigen land nog kennen uit een ver verleden, uit de begindagen van het kapitalisme.

Weer, voor de zoveelste keer, moet vastgesteld worden dat het een grote fout is geweest van de Wereldvoetbalbond FIFA om het WK voetbal in het jaar 2022 aan Qatar toe te kennen. Dit keer is de aanleiding een onderzoek van Amnesty International. Deze mensenrechtenorganisatie heeft eerder deze maand een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat honderd stadionbouwers in Qatar maar liefst zeven maanden niet betaald zijn voor hun harde werk in de snikhete zon.

Inmiddels zou een aantal van de stadionbouwers deels zijn uitbetaald. Waarschijnlijk is dat dit zonder het onderzoek van Amnesty International niet zou zijn gebeurd. Veel belangrijker; duizenden andere arbeiders, waar niemand zich over ontfermt en die geen gezicht hebben gekregen, blijven in stilte uitgebuit worden.

Eerder waren er al berichten dat bij de bouw van allerlei stadions in Qatar – waar het land, met twee miljoen inwoners en nauwelijks een voelbalcultuur, helemaal geen behoefte aan heeft – veel arbeiders zijn omgekomen. Schattingen lopen uiteen, maar aangenomen wordt dat nu al meer dan duizend bouwers zijn omgekomen, bij ongevallen of als gevolg van uitputting van lange dagen werken in de woestijn.